We waren van 21-25.10.2017 in Ouagadougou (Burkina Faso) en hebben daar aan de „72 uren van de lokale melk “ deelgenomen.
Het ging onder andere ook om het project FAIRFASO, dat de melkproducenten een faire melkprijs moet waarborgen en tevens als kwaliteitslabel moet dienen. Dit project werd zowat een jaar geleden met de steun van de Belgische organisaties MIG, FAIRCOOP en Oxfam op gang gebracht en wordt reeds in drie mini-melkerijen met succes toegepast.
Op de 1ste dag hebben we deelgenomen aan de algemene vergadering van UMPLB (unie van mini-melkerijen van Burkina Faso). In deze organisatie zijn 48 mini-melkerijen verenigd, die elk door gemiddeld 40-50 producenten worden beleverd. De verwerkingshoeveelheid ligt bij ongeveer 100-300 liter per dag en per melkerij.
Op de 2de dag stond de uitwisseling tussen de verschillende landen op de voorgrond. Naast Burkina Faso waren Senegal, Mauritanië, Mali, Tsjaad, Nigeria en België vertegenwoordigd. Er werden politieke eisen geformuleerd aan het adres van de nationale regeringen, de CEDEAO (Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten) en de EU. Het hoofdthema was de massale uitvoer van met plantaardig vet (palmolie) verrijkt magere melkpoeder tegen dumpingprijzen naar West-Afrika.
Daarnaast werd voortgewerkt aan de verdere ontwikkeling van de FAIRE MELK in anderen landen. Binnenkort zullen Senegal (FAIRESEN) en Mauritanië (FAIREMAU) werk maken van de omzetting van het project. Het was de allereerste keer dat een dergelijke internationale uitwisseling onder melkproducenten heeft plaatsgevonden.
Op de 3de dag werden de conclusies en eisen in een door alle deelnemende Staten ondertekende resolutie gebundeld en aan het publiek, de politieke vertegenwoordigers en de media voorgesteld en toegelicht.
Op de 4de dag, de dag van ons vertrek, hadden we de gelegenheid om in het nabij (op 60 km) gelegen Koudougou een melkerij te bezichtigen. Deze verwerkt tot op heden 120 l per dag tot gepasteuriseerde yoghurt, melk en boter.
Tot besluit kan ik zeggen dat het voor mij een heel boeiende en onvergetelijke ervaring is geweest. We hebben mensen leren kennen vanuit een heel andere cultuur en een heel andere leefwereld. De motivatie en de inzet waarvan de verantwoordelijken blijk gaven, heeft ons nog extra gemotiveerd. Het zal zeker spannend zijn om te zien hoe deze beweging zich verder zal ontwikkelen. De toekomst behoort ons, melkproducenten, toe – we moeten ons lot zelf in handen nemen.
Delen opFacebookWhatsAppLinkedIn