Na Burkina wil Fairebel nu ook Senegal en Mauritanië de weg naar faire melk tonen. Volgt de rest van Afrika daarna?
In cijfers
- 3 melkerijen in Burkina Faso
- 40 landbouwers en producenten laten de eerste melkerij functioneren
- 300 liter faire melk, zoveel bedraagt de dagproductie in Ouahigouya
Het Fairefaso-label, dat de productie van faire melk in Burkina Faso tot doel heeft, ontwikkelt zich sinds een jaar sneller dan iedereen had gehoopt. Fairefaso kwam nochtans niet zonder slag of stoot tot stand. “Er waren wat problemen met de levering van materiaal voor de eerste melkerij met het Fairefaso-label in Ouahigouya”, bevestigt Erwin Schöpges, voorzitter van Faircoop. “Maar zes maanden geleden was de installatie klaar en alles functioneert nu heel goed. Een veertigtal landbouwers produceert er bijna 300 liter melk per dag.” Dit zou voldoende moeten zijn om andere producenten en vooral de consumenten en politici ervan te overtuigen om over te schakelen op een lokale en eerlijke melkproductie, in plaats van massaal de poedermelk te kopen die door multinationals in Afrika wordt ingevoerd.
Alle Landbouwers, zowel in België als in Afrika, moeten een eerlijke vergoeding voor hun werk ontvangen
En het lijkt te werken … “Het project draait al ruim een jaar en het mooiste van al is dat twee nieuwe melkerijen zich bij het Fairefaso-label hebben aangesloten”, zegt Erwin Schöpges. “Eén werd in Fada geïnstalleerd, de andere in Bittou. Wij hebben ze deze zomer in gebruik genomen. Ze bieden nieuwe producenten en landbouwers een extra inkomen, zodat hun levensomstandigheden verbeteren.”
Ontwikkeling in andere afrikaanse landen.
Nu het project in Burkina Faso op volle kracht draait, is Erwin Schöpges enkele weken geleden naar Dakar in Senegal gereisd. Hij wil er hetzelfde concept als in Burkina Faso ontwikkelen … “Ik heb er samengewerkt met vertegenwoordigers van Oxfam en melkproducenten uit Senegal en Mauritanië om te onderzoeken hoe ook in deze landen faire melk kan worden geproduceerd onder de labels Fairesen en Fairemau.” Faircoop en zijn voorzitter kijken zelfs al verder dan deze twee landen. Zij werken momenteel samen met Oxfam, SOS Honger en Dierenartsen Zonder Grenzen om een congres te organiseren, dat met een beetje geluk al eind oktober in Ouagadougou kan plaatsvinden. “Dit congres heeft tot doel om de consumptie van lokale melk te bevorderen en aan te tonen dat deze projecten iedereen ten goede komen.”
Wij willen ook in andere afrikaanse landen faire melk ontwikkelen, maar de vraag moet natuurlijk wel van hen uitgaan.
Het basisidee is steeds hetzelfde: “Wat vooral voor ons telt, is dat de landbouwers een fatsoenlijke vergoeding voor hun werk ontvangen.” Want anders kunnen de sociale gevolgen rampzalig zijn. “Met een extra inkomen blijft het sociaal weefsel op het platteland intact. Als de producenten er niet in slagen hun melk te verkopen en/of ervan te leven, trekken zij weg uit hun dorp en vestigen zij zich in de stad. Maar daar vinden zij waarschijnlijk geen correct werk en wordt hun bestaan nog kwetsbaarder.”
Wij willen de labels Fairesen en Fairemau creëren
Faire melk die het welzijn van mensen verbetert: dit argument zou andere Afrikaanse landen moeten overtuigen. Zij weten nu bij wie ze terechtkunnen.
Voelt u er iets voor om een betrokken consument’acteur te worden?
Afspraak op onze website
|